Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τι πρέπει να προσέχω όταν ψάχνω για Κολλέγιο στην Ελλάδα;

Οι σπουδές σε Κολλέγιο δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς το τοπίο δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο. Αν και η Πολιτεία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ακόμα αρκετά για να γίνουν. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να ελέγξουμε προτού εμπιστευτούμε την εκπαίδευσή μας σε κάποιον φορέα.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα σημεία που προτείνουμε να εξετάσετε πριν πάρετε την απόφαση να εγγραφείτε σε κάποιο κολλέγιο. Ο κατάλογος αυτός δεν είναι διεξοδικός ούτε ραμμένος με σειρά προτεραιότητας και μπορείτε να τον τροποποιήσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες. 

1. Αναγνώριση από το Υπουργείο Παιδείας. Στην σελίδα του Υπουργείου Παιδείας για τα Κολλέγια,  θα βρείτε αναλυτικό κατάλογο με όλα τα αναγνωρισμένα Κολλέγια αλλά και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Σημεία προσοχής
α) Ρίξτε και μια ματιά στα πιο πρόσφατα δημοσιεύματα που σας ενδιαφέρουν (με μια απλή αναζήτηση στο google) για να δείτε αν ισχύει ακόμα η άδεια. Επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Κολλεγίου - αν η άδεια δεν ισχύει, είναι υποχρεωμένο να "κατεβάσει" την σελίδα του...

β) Αν το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει να ξεκινήσετε, δεν υπάρχει στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα προγράμματα των Κολλεγίων, ρωτήστε στο Κολλέγιο γιατί συμβαίνει αυτό. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για καινούριο πρόγραμμα που δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση. Εκεί, αποφασίστε με βάση την συνολική εικόνα που έχετε σχηματίσει για το Κολλέγιο αυτό...


2. Συνεργασία με ξένο πανεπιστήμιο. Η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από "πτυχίο Κολλεγίου" εξαρτάται απόλυτα από την συνεργασία που έχει το Κολλέγιο αυτό με ξένο πανεπιστήμιο. Όταν το πρόγραμμα σπουδών που επιλέξετε οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου από Πανεπιστήμιο κράτους - μέλους της ΕΕ, τότε το πτυχίο σας παρέχει και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν π.χ. το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο είναι αμερικάνικο ή ελβετικό, τότε δεν αποκτάτε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

Σημεία προσοχής
α) Δώστε μεγάλη προσοχή στον τύπο της συνεργασίας του Κολλεγίου με το ξένο πανεπιστήμιο. Τα περισσότερα Κολλέγια προσφέρουν validated προγράμματα (προγράμματα που τα Κολλέγια έχουν πάρει από το μητρικό πανεπιστήμιο και τα έχουν τροποποιήσει ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες). Η πιο ισχυρή συνεργασία είναι τύπου franchise και σημαίνει ότι το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε στο Κολλέγιο είναι ίδιο με αυτό του μητρικού πανεπιστημίου (πιθανά με την προσθήκη αγγλικών). Η διαφορά αυτή δεν έχει διαφορά στην ουσία, δείχνει όμως πολλά για την ακαδημαϊκή λειτουργία (ποιος διορθώνει τα γραπτά και τις εργασίες σας) και πόσο καλή είναι η ποιότητα των σπουδών σας.


β) Υπάρχουν Κολλέγια που προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με περισσότερα από ένα πανεπιστήμια. Αν σας ενδιαφέρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, τότε δώστε ιδιαίτερη σημασία στην συνεργασία που υπάρχει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

γ) αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την συνεργασία του Κολλεγίου που σκέφτεστε να επιλέξετε με το ξένο πανεπιστήμιο, απλώς επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ξένου πανεπιστημίου ή στείλτε ένα e-mail για να ρωτήσετε τις πληροφορίες που επιθυμείτε. 

3. Διδακτικό προσωπικό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο διδακτικό προσωπικό του Κολλεγίου που θα επιλέξετε. Είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας, καθότι αφορά την ουσία των σπουδών σας (γνώση) και όχι τον τύπο (πτυχίο, επαγγελματικά δικαιωματα). Το διδακτικό προσωπικό των Κολλεγίων δεν είναι μόνιμο και σταθερό, όπως στα Δημόσια πανεπιστήμια. Πρόκειται κυρίως για νέους επιστήμονες, με καλές σπουδές, αλλά μικρή εργασιακή εμπειρία (άλλωστε, πόση εργασιακή εμπειρία μπορεί να έχει ένας υποψήφιος διδάκτορας 27 ετών, που μόλις έχει τελειώσει την θητεία του...). Η έλλειψη αυτή καλύπτεται από πιο έμπειρα στελέχη, που συνήθως δεν διαθέτουν διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Σημεία προσοχής
α) Ρωτήστε για τους καθηγητές. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε τόσο για τους καθηγητές των τελευταίων ετών όσο και για το αν θα συνεχίσουν την συνεργασία τους με το Κολλέγιο που σας ενδιαφέρει.
β) Ζητείστε να συναντηθείτε με τον επικεφαλής του προγράμματος που σας ενδιαφέρει. Είναι ο άνθρωπος που θα είναι υπεύθυνος για εσάς.

4. Φοιτητές / Απόφοιτοι. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης. Τα Κολλέγια είναι σχεδόν απίθανο να σας φέρουν σε επαφή μαζί τους και αν το κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα είναι καλά δασκαλεμένοι. Προσπαθήστε να μιλήσετε με ανθρώπους που σπούδασαν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους στο Κολλέγιο που σας ενδιαφέρει, για να πάρετε πληροφορίες από πρώτο χέρι. Ζητήστε να μάθετε που εργάζονται τώρα. Οι σελίδες των Κολλεγίων στα κοινωικά δίκτυα είναι ένας χώρος όπου μπορείτε να μιλήσετε με ανθρώπους που έχοπυν αποφοιτήσει ή είναι τώρα φοιτητές σε αυτό.

Σημεία προσοχής
α) Κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει με διαφορετικό τρόπο τις σποιυδές του και έχει αναπτύξει διαφορετικές σχέσεις με την σχολή του και τους Καθηγητές του. Όσο "επικίνδυνος" είναι ένας "δασκαλεμένος" απόφοιτος, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι ένας απόφοιτος που κόπηκε σε μαθήματα γιατί δεν ήταν καλός φοιτητής. Εξετάστε κριτικά την κάθε πληροφορία και πάρτε τις δικές σας αποφάσεις.

5. Γραφείο Εργασίας. Ζητήστε να μάθετε στοιχεία για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών και αποφοίτων του Κολλεγίου. Μην μείνετε σε απλούς αριθμούς αλλά ζητήστε και ονόματα επιχειρήσεων. Κάντε την δική σας έρευνα σε φίλους, γνωστούς, συνεργάτες και ρωτήστε να μάθετε αν το συγκεκριμένο Κολλέγιο έχει καλή φήμη στην ειδικότητα που σας ενδιαφέρει.

Σημεία προσοχής
α) Με την πάροδο των ετών, κάθε Κολλέγιο έχει εξειδικευτεί σε κάποιες ειδικότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι επαρκές στις υπόλοιπες. Αυτό είναι φυσιολογικό και ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Ρωτήστε να μάθετε ποια είναι η κατάταξη του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου στην ειδικότητα αυτή και μάθετε και την φήμη του στην ελληνική αγορά.

6.Δίδακτρα. Είναι σε όλους γνωστό ότι η ιδιωτική εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κοστίζει και μάλιστα αρκετά. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα δίδακτρα των σπουδών σας και αν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις, τι συμβαίνει αν κάποιος χάσει κάποιο μάθημα κτλ. τα περισσότερα Κολλέγια δίνουν αναλυτικά τα δίδακτρα και αν δεν το κάνουν, ζητήστε το.

Σημεία προσοχής
α) Ζητήστε να μάθετε τρόπους διακανονισμού των διδάκτρων, πιθανές εκπτώσεις, υποτροφίες κτλ. Πολλά από τα Κολλέγια "κόβουν φάτσες" και κάνουν τις εκπτώσεις κατά περίπτωση ώστε να μην "χάσουν τον πελάτη". Είναι κρίμα να βρεθείτε σε ένα τμήμα όπου όλοι θα έχουν πληρώσει διαφορετικά δίδακτρα και εσείς τα ακριβότερα...

β) Προσέξτε ιδιαίτερα την σχέση διδάκτρων και παρεχομένων υπηρεσιών. Χαμηλά δίδακτρα και πολλές παροχές μπορεί να αποτελούν ένα ενδιαφέρον πακέτο αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κρυφές χρεώσεις ή να παρέχουν χαμηλό επίπεδο σπουδών. Αντίστοιχα, ένα κολλέγιο με ακριβά δίδακτρα και παροχές όπως γήπεδα τένις κτλ δεν εξασφαλίζουν  και υψηλή ποιότητα σπουδών.

7. Παροχές. Ρωτήστε για επιπλέον παροχές που έχετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. τα περισσότερα Κολλέγια περιλαμβάνουν μέσα στα δίδακτρα τη χρήση της βιβλιοθήκης και των εργαστηρίων Η/Υ. Ο ανταγωνισμός τους έχει υποχρεώσει να προσφέρουν και επιπλέον παροχές όπως σεμιονάρια, προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ  (τύπου ECDL) και επιπλέον ξένων γλωσσών δωρεάν ή σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

8. Κτιριακές εγκαταστάσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι θα περνά κάποιες ώρες της ημέρας του εκεί. Δώστε σημασία στην ποιότητα των εγκαταστάσεων, την καθαριότητα και στην αισθητική τους. Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε σε χώρους που μας προδιαθέτουν θετικά.

9. Σχέσεις προσωπικού. Θα αναρωτηθείτε τι ρόλο παίζει.. Μην ξεχνάτε πως κάθε κολλέγιο είναι ένας οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες και εσείς είστε ο πελάτης. Οι καλές σχέσεις του προσωπικού σημαίνει και καλή συνεργασία, κατά συνέπεια ταχύτερη επίλυση των θεμάτων σας.

10. Φοιτητική ζωή. Και όμως, από τις σπουδές μας θυμόμαστε περισσότερο τις στιγμές ανεμελιάς παρά τις ώρες πάνω από το βιβλίο... Ρωτήστε να μάθετε για την φοιτητική ζωή στο Κολλέγιο, τις εκδρομές, τα πάρτυ και τις λοιπές εκδηλώσεις. Οι σελίδες των Κολλεγίων στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για τον σκοπό αυτό.