Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Μεταπτυχιακές σπουδές: Πως, που και πότε

Η απόφαση για να κάνει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές είναι δύσκολη, καθώς πέραν από το κόστος τους, αποτελεί και μια μοναδική ευκαιρία να καθορίσει κανείς την επαγγελματική του πορεία.Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές.

Μην βιαστείτε να κάνετε το μεταπτυχιακό σας αμέσως μετά τις σπουδές σας. Είναι συχνό το φαινόμενο αρκετοί απόφοιτοι να συνεχίζουν τις σπουδές τους αμέσως μετά τη λήψη του βασικού τους πτυχίου και μάλιστα στην ίδια σχολή και το ίδιο αντικείμενο. Αυτό οδηγεί στην απόλυτη εξειδίκευση των σπουδών, περιορίζοντας το φάσμα των επαγγελματικών μας επιλογών. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί, δείτε τι ζητάει η αγορά, μιλήστε με φίλους και εργοδότες και εξετάστε τις δυνατότητες που έχετε για εξειδίκευση με βάση το πρώτο σας πτυχίο. Να είστε σίγουροι ότι η συζήτηση με ανθρώπους που βρίσκονται στην αγορά θα σας δώσει την ευκαιρία να σκεφτείτε περισσότερες επιλογές.

Μην φοβηθείτε να κάνετε μεταπτυχιακές σπουδές σε αντικείμενο λίγο ή περισσότερο διαφορετικό από τις βασικές σας σπουδές. Ένας απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να εξειδικευτεί, πέρα από τις καθαρά οικονομικές κατευθύνσεις (Χρηματοοικονομικά, Λογιστικά, Στατιστική, Τραπεζική, Οικονομικά της Υγείας κτλ) σε πλήθος άλλους τομείς όπως Marketing, Ναυτιλιακά, Τουριστικά, Διεθνείς / Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δημοσιογραφία κτλ) και να ανοίξει νέους ορίζοντες στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα - κυρίως πανεπιστημίων του εξωτερικού - προτιμούνται υποψήφιοι από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους, καθώς αυτό που πρέπει να κυρίως διαθέτει κανείς είναι ανεπτυγμένος τρόπος έρευνας και κατανόησης παρά ακαδημαϊκές γνώσεις.

Αποκτήστε επαγγελματική εμπειρία πριν τις μεταπτυχιακές σας σπουδές. Η επαγγελματική εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εύρεση εργασίας αλλά και στην αποδοχή σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την καριέρα σας μετά την λήψη του βασικού σας πτυχίου κάνοντας internships (μαθητεία) σε μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου που σας ενδιαφέρει να εργαστείτε και μετά να πραγματοποιήσετε μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς θα σας φέρει σε αμεσότερη επαφή με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και θα μπορέσετε να δείτε από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε μια πιο ορθολογική επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών. Αν για παράδειγμα είστε πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός και σας ενδιαφέρει να εξειδικευτείτε σε κατασκευές μεγάλων κτιρίων, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε την επαφή σας με το χώρο εργαζόμενος (ακόμα και με internship) σε μια κατασκευαστική εταιρία γιατί εκεί θα διαπιστώσετε αν οι κατασκευές μεγάλων κτιρίων έχει μέλλον ή οι εταιρίες θα χρειαστούν στο μέλλον στελέχη με εξειδίκευση στις "πράσινες κατασκευές", στην κατασκευή δρόμων κτλ.

Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να σας προσφέρει το νέο σας πανεπιστήμια και ιεραρχήστε τα. Παράγοντες που επηρρεάζουν την λήψη απόφασεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κατάταξη του πανεπιστημίου, το περιεχόμενο του προγράμματος, οι καθηγητές που διδάσκουν, τα δίδακτρα, η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, ο χώρος που προσφέρεται το πρόγραμμα κτλ. Να είστε σίγουροι ότι έτσι θα μπορέσετε εύκολα να χωρίσετε τα πρόβατα από τα ερίφια...

Κάντε έρευνα αγοράς. Αφού καταλήξετε στην εξειδίκευση που σας ενδιαφέρει, ψάξτε να βρείτε όλα τα σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εντοπίστε τα πανεπιστήμια που είναι κορυφαία στο αντικείμενό σας, μπείτε στο site τους και αντλήστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ξεκινήστε κάντας ένα longlist και μετά από σύγκριση καταλήξτε σε μια λίστα με τα βασικές σας επιλογές. Επισκεφθείτε τα πανεπιστήμια που βρίσκονται στην Ελλάδα και γράψτε για να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλές φορές, τα ξένα πανεπιστήμια στέλνουν εκπροσώπους τους στην Ελλάδα, στα πλαίσια διεθνών εκθέσεων. Φροντίστε να μάθετε που και πότε θα βρίσκονται εδώ!

Μιλήστε με ανθρώπους της αγοράς. Οι πληροφορίες που θα συλλέξετε θα είναι αρκετές και εσείς θα σκέφτεστε πολλά πριν πάρετε την απόφασή σας. Μιλήστε με τους καθηγητές σας (ναι, εκείνους που σας έκαναν τη ζωή δύσκολη στο πανεπιστήμιο..), τους προϊσταμένιυς σας αλλά τους συμφοιτητές σας και εξηγήστε τους τι θέλετε κάνετε. Μην φοβηθείτε και μην ντραπείτε για τίποτα. Όλοι σέβονται έναν άνθρωπο που θέλει προχωρήσει στη ζωή του και να μάθει περισσότερα πράγματα.

Η απόφαση είναι δική σας. Ό,τι και να σας συμβουλέψουν, όσες πληροφορίες και γνώμες αν συγκεντρώσετε, η απόφαση πρέπει να είναι δική σας. Εσείς γνωρίζετε τι θέλετε, τι δυνατότητες έχετε και τι πόρους για να το στηρίξετε αυτό. Μην φοβηθείτε να πάρετε την απόφαση. Η ζωή είναι δική σας και πρέπει να την ορίζετε εσείς.