Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τομείς σπουδών στα Κολλέγια

Τι μπορεί να σπουδάσει κανείς στα κολλέγια στην Ελλάδα;

Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την απάντηση σε αυτή την ερώτηση: πρώτον, τι θέλει ο κόσμος και δεύτερον, τι συμφέρει τα κολλέγια.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει με τα λόγια των γονιών μας να γίνουμε γιατροί, δικηγόροι ή μηχανικοί. Από τις τρεις αυτές ειδικότητες, μόνο η... μισή προσφέρεται από τα κολλέγια. Σπουδές ιατρικής και νομικής δεν προσφέρονται, η πρώτη λόγω μεγάλου κόστους υποδομής για τα εργαστήρια, η δεύτερη εξαιτίας του διαφορετικού νομικού συστήματος με την Μεγ. Βρετανία (που είναι ο κύριος εταίρος των ελληνικών κολλεγίων) και η τρίτη προσφέρεται εν μέρη (σπουδές μηχανικών σε επίπεδο HND, που δεν έχει καμία ισχύ στην Ελλάδα και σχετικά μικρή στην Μεγ. Βρετανία.

Τα προγράμματα σπουδών που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα είναι

Διοίκηση Επιχειρήσεων
Διοίκηση επιχειρήσεων
Οικονομικά
Marketing
Ναυτιλιακά
Τουριστικά
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Δημόσιες Σχέσεις / Επικοινωνία


Ψυχολογία
Ψυχολογία
Συμβουλευτική
Μαθησιακές Δυσκολίες
Παιδαγωγικά
Λογοθεραπεία

Πληροφορική
Πληροφορική
Δίκτυα Υπολογιστών
Software Engineering
Information Technology

Μηχανικοί
Πολιτικός Μηχανικός
Μηχανολόγος
Αρχιτέκτονας

Οι ανωτέρω κατηγορίες αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις σπουδών των προπτυχιακών προγραμμάτων των περισσοτέρων Κολλεγίων. Σε κάποια από τα Κολλέγια θα βρείτε και επιπλέον εξειδικεύσεις, καθώς φροντίζουν να αναπτύσσουν τα προσφερόμενα προγράμματα.

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά, υπάρχουν πολλές εξειδικεύσεις καθώς οι ανάγκες της αγοράς για εξειδικευμένα στελέχη είναι μεγάλες.
Το πλέον γνωστό μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το ΜΒΑ, το οποίο προσφέρουν σχεδόν όλα τα κολλέγια και θα το βρείτε είτε "αυτούσιο" είτε σε συνδιασμό με κάποια εξειδίκευση / κατεύθυνση (MBA with Marketing κτλ). Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Η πλειψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανήκει στην κατηγορία των Masters, αν καιαρκετά κολλέγια δίνουν την δυνατότητα απόκτησης κάποιων Diploma, που αποτελούν προγράμματα περσσότερο ευέλικτα και συνήθως απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Σημειώστε ότι τα Diplomas  δεν είναι ακαδημαϊκά μεταπτυχιακά και δεν αναγνωρίζονται στο ελληνικό συστημα, που σημαίνει ότι δεν θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε επιπλέον μόρια σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και δεν αναγνωρίζονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια - στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε διδακτορικές σπουδές.