Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δίδακτρα κολλεγίων

Δίδακτρα κολλεγίων: Κοστίζουν και μάλιστα αρκετά...

Τα δίδακτρα των κολλεγίων στην Ελλάδα έχουν υψηλό κόστος για τον μέσο εργαζόμενο. Κυμαίνονται από 5.000 και μπορεί να φτάσουν τις 9.000 ευρώ κατ' έτος, ανάλογα με το κολλέγιο και την ειδικότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Για τα μεταπτυχιακά (Masters), τα δίδακτρα κυμαίνονται από 8.000 έως 14.000, ανάλογα το πρόγραμμα και το κολλέγιο, ενώ τα μεταπτυχιακά διπλώματα (Diplomas) είναι αρκετά φτηνότερα, καθώς ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως τις 4.500-5.000 ευρώ.

Τα ποσά αυτά συνηθώς περιλαμβάνουν τα δίδακτρα του κολλεγίου, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί στο συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο (σε κάποια κολλέγια το πληρώνετε μαζί με τα δίδακτρά σας ενώ σε άλλα το πληρώνετε απευθείας στο πανεπιστήμιο) και το application fee, ένα διοικητικό κόστος επεξεργασίας της αίτησής σας, το οποίο πηγαίνει στο κολλέγιο (και όχι στο ξένο πανεπιστήμιο).

Για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 3ετούς διάρκειας, το κόστος σπουδών μπορεί να είναι από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει την φοίτησή σας στο κολλέγιο, την συμμετοχή σας στις εξετάσεις και όλες τις βεβαιώσεις σπουδών που τυχόν χρειαστείτε. Παροχές όπως πρόσβαση στην βιβλιοθήκη και σε εργαστήρια υπολογιστών πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα, ενώ αν επιλέξετε κολλέγιο με αθλητικές εγκαταστάσεις, ίσως κληθείτε να πληρώσετε κάποια συνδρομή για την χρήση του. Αντίστοιχα, οποιαδήποτε συμμετοχή σε εξω-ακαδημαϊκές δραστηριότητες (εκδρομές, πάρτυ κτλ) συνήθως πληρώνετε extra.

Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στον χώρο των κολλεγίων, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορείτε να επιτύχετε μια καλλίτερη τιμή όπως κάποιες περίοδοι early registration (τους βοηθά να κλείσουν τμήματα από νωρίς και να γλιτώσουν έξοδα διαφήμισης κτλ) αλλά και...late registration,  όπου η ανάκη να κλείσουν τμήματα τους οδηγεί να κάνουν ειδικές προσφορές! Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές, οι πωλητές "κόβουν φάτσες" και κάνουν τις εκπτώσεις κατά περίπτωση ώστε να μην "χάσουν τον πελάτη". Είναι κρίμα να βρεθείτε σε ένα τμήμα όπου όλοι θα έχουν πληρώσει διαφορετικά δίδακτρα και εσείς τα ακριβότερα...

 Η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει κάνει πολλά από το Κολλέγια να αλλάξουν την οικονομική τους πολιτική και να κάνουν αρκετά καλές τιμές και μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Αν πετύχετε κάποια καλή έκπτωση, διευκρινίστε την διάρκειά της, αν δηλαδή θα ισχύει μόνο για το τρέχον έτος ή για όλη τη διάρκεια των σπουδών σας, ποιες είναι οι προϋποθέσεις κτλ.

Μην ξεχνάτε ότι οι άνθρωποι που έχετε απέναντί σας (Σύμβουλοι Εκπαίδευσης) είναι πωλητές. Θα κάνουν ότι μπορέσουν για να σας πείσουν να αγοράσετε την υπηρεσία που σας πουλάνε. Είναι αρκετά χρόνια στην θέση αυτή και έχουν χειριστεί πολλούς ανθρώπους που ζητούν έκπτωση.

Να είστε σίγουροι για ένα πράγμα: ότι θα λάβετε την ίδια ακριβώς υπηρεσία είτε πετύχετε έκπτωση είτε όχι....