Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

17χρονος Έλληνας δημιούργησε τεχνητό γάντι για άτομα με αναπηρία


Αφορμή στάθηκε η αγάπη του για τη γιαγιά του, η οποία αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες και ύστερα από δύο χρόνια πολύ προσωπικής δουλειάς, ο 17χρονος, πλέον, Χάρης Ιωάννου κατάφερε να κατασκευάσει ένα τεχνικό γάντι για άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα.
Το συγκεκριμένο γάντι, βάρους μόλις 350 γραμμαρίων, αποτελείται από μια μεταλλική συσκευή, με αισθητήρες πίεσης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πρόκειται να κάνει μια κίνηση με το χέρι. Έτσι, μέσα από ένα επεξεργαστικό σύστημα, που βρίσκεται πάνω στο γάντι, και με τη βοήθεια αλγορίθμων δίνεται εντολή σε κινητήρες να κινητοποιήσουν το χέρι. Το γάντι μπορεί να προσδώσει δύναμη μέχρι 17 κιλά σε κάθε κλείδωση του χεριού.

Ο Χάρης είπε χαρακτηριστικά ότι «Ήταν πολύ δύσκολο το εγχείρημα, καθώς πρόκειται για πράγματα που δεν σου μαθαίνει κανείς στο σχολείο. Καθώς ασχολιόμουν από μικρός με κατασκευές, αυτοσχεδίασα στον ελεύθερο χρόνο μου για να φτιάξω το γάντι αυτό». Μάλιστα, με την εφεύρεσή του αυτή κατάφερε να βγει πρώτος ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες, που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο eduadvisor.gr