Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

5,2 δισ. στην ενισχυτική εκπαίδευση

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι Ελληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την «ενισχυτική» εκπαίδευση των παιδιών τους. Περίπου 5,2 δισ. ευρώ βγήκαν πέρυσι από τις τσέπες τους για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ κρίσης» επίπεδα. Από τα 5,2 δισ., τα περισσότερα –περίπου 2 δισεκατομμύρια– κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου. Αυτό αποδίδεται στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες του σχολείου με... φροντιστήριο.


Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μόλις χρόνο μετά τη διοργάνωση –για πρώτη φορά– εξετάσεων εισαγωγής σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, έχει αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος στα φροντιστήρια, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. «Η επιλογή το παιδί να κάνει φροντιστήριο για όποια εξέταση συναντά στη σχολική του πορεία είναι στην Ελλάδα μία συνήθεια που φτάνει πλέον στα όρια της υπερβολής» παρατηρεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Γιάννης Αντωνίου.

Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έκανε ο κ. Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν  και  άλλες  όπως για φύλαξη παιδιών.

Τα περισσότερα χρήματα –περί το 1,91 δισ. ευρώ– δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες. Οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τα φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βέβαια, στα φροντιστήρια έχει δημιουργηθεί και νέος κλάδος που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να εισαχθούν σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. «Τα σχετικά φροντιστήρια ανθούν. Ομως, το φροντιστήριο είναι μία λάθος επιλογή, και κυρίως για τα παιδιά του Δημοτικού. Η πίεση της επιτυχίας, η αγωνία της αποτυχίας τρομάζουν τα παιδιά και τα εισάγουν σε μία κουλτούρα ανταγωνισμού.

Επίσης, εάν αποτύχουν στις εξετάσεις για το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο μπορεί να τους δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι δεν εισήχθησαν στο καλό σχολείο και ότι θα περιοριστούν να φοιτήσουν σε ένα κακό σχολείο. Κάτι που δεν ισχύει» λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ράμμος, δάσκαλος στα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πειραιά. «Δεν χρειάζεται φροντιστήριο για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά. Και αυτό διότι οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν τις δεξιότητες των παιδιών στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες» προσθέτει ο κ. Αντωνίου, καταλήγοντας: «Η επιλογή το παιδί να προετοιμαστεί σε φροντιστήριο για τις εξετάσεις των Πρότυπων - Πειραματικών, καταδεικνύει ότι το φροντιστήριο είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας των γονιών, παρά εξυπηρέτηση μιας πραγματικής ανάγκης των παιδιών».


Πηγή: kathimerini.gr / Απόστολος Λακασάς