Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου στο ΒΗΜΑ: "Στόχος του σχεδίου «Αθηνά» είναι ισχυρά και εξωστρεφή ιδρύματα"

Δύο ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος «απασφάλισε» τα πολιτικά όπλα του και οι σφαίρες έφυγαν από τη θαλάμη. Το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» που επί μήνες ανέμενε ο ακαδημαϊκός και πολιτικός κόσμος δόθηκε στη δημοσιότητα εισάγοντας στον χώρο των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων το μοντέλο των ομοσπονδιακών ιδρυμάτων αλλά και «κόβοντας» δεκάδες τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Προηγήθηκαν συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης αλλά και των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου. Τους προβληματισμούς που προηγήθηκαν αλλά και την επόμενη ημέρα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αναλύει ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά».


Το σχέδιο «Αθηνά» αποδείχθηκε πολιτικός εφιάλτης. Επί τρεις μήνες τα κείμενα «πάνε κι έρχονται», τα σχέδια αλλάζουν. Ο χρόνος ήταν επαρκής για να ολοκληρωθεί ο διάλογος προτού ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο;
«Ολοι γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο που δημιουργεί η κρίση ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος και πολύτιμος. Παρ' όλα αυτά, ακολουθήσαμε μια μεθοδολογία διαλόγου. Ξεκινήσαμε συγκεντρώνοντας και επικαιροποιώντας όλα τα στοιχεία τα οποία θα μας επέτρεπαν να κάνουμε έναν εμπεριστατωμένο διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια συνομιλήσαμε με τους αρμόδιους φορείς: τις συνόδους των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ, την ΑΔΙΠ και με το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Θέσαμε τα κριτήρια, τους κανόνες επάνω στους οποίους θα στηριζόταν το σχέδιο αυτό. Οταν καταλήξαμε στην πρότασή μας, είχαμε και πάλι επαφές με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και με επιτροπές εκπροσώπησης των κομμάτων. Μετά την ανακοίνωση της πρότασής μας μπαίνουμε στο τελικό στάδιο διαβούλευσης όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και, αν διαπιστωθούν αστοχίες, να διορθωθούν μέσα από τον διάλογο. Οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται είναι ιδέες που έγιναν εμμονές. Η μεταρρύθμιση που εμείς επιδιώκουμε συνίσταται από ιδέες που για να εφαρμοστούν απαιτούν ρεαλισμό αλλά και συναίνεση».  


Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας στην Μάρνυ Παπαματθαίου εδώ