Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ιδιωτικές σχολές ναυτικής εκπαίδευσης


Δύο υπουργικές αποφάσεις και μια έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναμένεται να υπογράψει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με σκοπό να είναι σε ισχύ ο νόμος 3450 του 2006 για τις σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάστασης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ).




Επιδίωξη του υπουργού Ναυτιλίας είναι να ανοίξει το επάγγελμα του αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού σε περισσότερους νέους, ώστε να βοηθηθούν και να καταπολεμηθεί η ανεργία, και παράλληλα να προσελκύσει πλοία στην ελληνική σημαία μέσω του e νηολογίου.

Η φοίτηση στις ΝΕΚΕ θα είναι τετραετής και οι απόφοιτοι θα μπορούν να συνεχίσουν για την περαιτέρω απόκτηση διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού Ε.Ν. αντίστοιχα.

Επιπλέον, θα συσταθεί και σχετικό Γραφείο Σταδιοδρομίας, το οποίο θα βοηθάει στη ναυτολόγηση των δοκίμων στα πλοία των ναυτιλιακών εταιριών. Όσον αφορά την εξασφάλιση της επάρκειας πλοίων για τα δυο υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών, το υπουργείο, οι εφοπλιστές και οι ναυτικοί συμφώνησαν ομόφωνα να είναι υποχρεωμένα όλα τα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, να ναυτολογούν ένα τουλάχιστον σπουδαστή ανά πλοίο.

Πηγή: eduadvisor.gr