Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Διάλεξη με τίτλο Strange worlds of power: How democracy lost the economy, του Καθηγητή Γλωσσολογικής Ανθρωπολογίας Jan Blommaert


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί τον Καθηγητή Γλωσσολογικής Ανθρωπολογίας Jan Blommaert, για την δημόσια διάλεξη με τίτλο Strange worlds of power: How democracy lost the economy.


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 στις 19:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Από το 2008, η οικονομική κρίση παρουσιάζεται περισσότερο ως αμιγώς οικονομική και πιστωτική κρίση και λιγότερο ως γενική κρίση θεσμών, εξουσίας και δημοκρατίας. Η οικονομία συνεπώς κατασκευάζεται εκτός του πεδίου των δημοκρατικών θεσμών και πλέον απεικονίζεται ως ανεξάρτητο και αυτόνομο σύστημα το οποίο υπακούει στους δικούς του νόμους και όχι σε αυτούς της δημοκρατίας, η οποία υποχωρεί ενισχύοντας το δημοκρατικό έλλειμμα. Η τάση αυτή ωστόσο δεν είναι καινούργια, καθώς παρόμοιες αφηγήσεις επικράτησαν στις δημόσιες και ακαδημαϊκές συζητήσεις γύρω από το New Deal του Ρούσβελτ και την ύφεση της δεκαετίας του 1970. Επομένως, η αυτονόμηση της οικονομίας αποτελεί διαχρονικό θέμα το οποίο σχετίζεται εξίσου και με τις δομές εξουσίας που κυριαρχούν στη σύγχρονη κοινωνία.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι