Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Λοβέρδος: Μετεγγραφές για περισσότερους φοιτητές

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων για μετεγγραφές μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.


Δεν έχει ληφθεί, ωστόσο, καμία συγκεκριμένη απόφαση ακόμη, αλλά θα αναζητηθούν «στοιχεία και αριθμοί» και το ζήτημα θα τεθεί αύριο, Πέμπτη, στη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Ρόδο, καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο νόμος ορίζει ότι η τελική απόφαση ανήκει στα τμήματα των ΑΕΙ της χώρας.

«Τα εισοδηματικά όρια που είναι συνήθη για τα φορολογικά θέματα είναι σκληρά» είπε ο κ. Λοβέρδος. «Σκεφτείτε μια κανονική οικογένεια δυο εκπαιδευτικών που μένει στον Πειραιά και έχει ένα παιδί στην Κρήτη και ένα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να ζήσει με 25.000 τον χρόνο; Σε αυτό θα ζητήσουμε να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια».
Σε αυτό το θέμα, ωστόσο, οι ηγεσίες των πανεπιστημίων της χώρας έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις, καθώς τα κεντρικά πανεπιστήμια δέχονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μετεγγραφέντων που ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών του.

Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κανονικά ο νόμος για «αιώνιους» φοιτητές
Για το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί κανονικά. Μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας θα πρέπει να καθαρίσουν τα μητρώα τους. «Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια τελικά θα εφαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων
Το θέμα των κινητοποιήσεων για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχολιάστηκε εκτενώς κατά την πρώτη συνέντευξη του υπουργού Παιδείας. «Κανένα ίδρυμα δεν πρέπει να είναι κλειστό, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία κλείνουν μόνο στον πόλεμο» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος. «Δεν κλείνει κανείς τα πανεπιστήμια γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ξέρετε ότι η θέση μου είναι υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων. Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες που δικαιολογούν τη δυσπιστία κάποιων διοικητικών υπαλλήλων και γι' αυτό καλώ την εκπαιδευτική κοινότητα του Πολυτεχνείου να διευκολύνει τον κόσμο της ώστε να μην κινδυνεύσει και πάλι το εξάμηνο» σημείωσε.

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε και συνομίλησε με όλες τις πλευρές για το θέμα, δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα για το αν θα μείνει κλειστό το ΕΜΠ επειδή δεν είναι δική του απόφαση, ενώ η διαδικασία προκήρυξης των 600 διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαϊδρυματικής κινητοποίησης προχωράει κανονικά.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ήδη έχουν γίνει προσφορές για την επιλογή των εταιρειών που θα αξιολογήσουν τις διοικητικές ανάγκες των ΑΕΙ, η οποία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο ώστε αν χρειαστεί, να προκηρυχθούν νέες θέσεις διοικητικών ανάλογα με ό,τι θα έχει προκύψει.

Οι βαθμολογίες την άλλη εβδομάδα
Την άλλη εβδομάδα και σίγουρα ως τις 3 Ιουλίου θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Οι εξετάσεις φέτος, όπως είπε αρμόδιος για τη διεξαγωγή τους γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζής, έγιναν χωρίς προβλήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα αγωνιστούμε για να λειτουργήσουν εύρυθμα όλα τα τμήματα αυτού του υπουργείου. Όπως είπα ήδη, στόχος μας είναι απλώς να βοηθήσουμε. Για να ευδοκιμήσουν οι μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να έχουμε δύο γεμάτες κοινοβουλευτικές περιόδους, για να μπορέσουν να σχεδιαστούν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν. Εμείς δεν τον έχουμε αυτό τον χρόνο» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του άρθρου.